Rudnik Kakanj počinje s automatskim transportom

Bez autora
Jul 17 2011

U Pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj počela je instalacija opreme za automatsko upravljanje transportom. Do sada su završeni radovi na videonadzoru presipnih mjesta na sedam gumenih transportera, a u narednih petnaest dana će se raditi na instaliranju upravljačkog sistema. To znači da će na dužini od 2.300 metara podzemnih transportnih prostorija u jamama pogona Haljinići izvoz uglja biti potpuno automatiziran. Najveći značaj za uvođenje ovog sistema je u povećavanju stepena zaštite na radu. Broj izvršilaca će biti smanjen, tako da rudari neće biti fizički izloženi opasnostima na transportu, a svi kvarovi i drugi poremećaji na transportu će u realnom vremenu biti zabilježeni i očitani u dispečerskoj prostoriji koja se nalazi na površini. Osim automatizacije i daljinskog nadzora dijela transporta, isti sistem se uvodi i u glavnu pumparnicu.

Rudnik Kakanj počinje s automatskim transportomU Pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj počela je instalacija opreme za automatsko upravljanje transportom.

Do sada su završeni radovi na videonadzoru presipnih mjesta na sedam gumenih transportera, a u narednih petnaest dana će se raditi na instaliranju upravljačkog sistema.
 
To znači da će na dužini od 2.300 metara podzemnih transportnih prostorija u jamama pogona Haljinići izvoz uglja biti potpuno automatiziran. Najveći značaj za uvođenje ovog sistema je u povećavanju stepena zaštite na radu. Broj izvršilaca će biti smanjen, tako da rudari neće biti fizički izloženi opasnostima na transportu, a svi kvarovi i drugi poremećaji na transportu će u realnom vremenu biti zabilježeni i očitani u dispečerskoj prostoriji koja se nalazi na površini.

Osim automatizacije i daljinskog nadzora dijela transporta, isti sistem se uvodi i u glavnu pumparnicu. Realizacija ovog projekta predstavlja dogradnju postojećeg upravljačko- nadzornog centra, u kojem je smještena metanometrijska centrala, a ukupna vrijednost radova koji će biti izvedeni do kraja mjeseca iznosi 397.176,26 eura.

Investicija je osigurana iz vlastitih sredstava i od Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) Republike Slovenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik